На 22.11.2021 се проведе национална ученическа конференция организирана от ПИЦА.

На 22.11.2021 се проведе национална ученическа конференция организирана от ПИЦА.
Темата на конференцията бе ”Опазване на природните ресурси и околната среда на планетата Земя”.
Поканени бяха: Любов Костова - Директор на Британски съвет – България, Ивайло Славов- Британски съвет – България, Калин Мутавчиев - гл. експерт, дирекция “Наука” – МОН, д-р Владимир Божилов - катедра “Астрономия”, Физически факултет, СУ “Св. Кл. Охридски”.
Уводни думи и приветствие с усмивка отправиха Любов Костова и Калин Мутавчиев. Влади и Иво активно се включваха да коментират и окуражават учениците.

Бяха използвани три различни системи за конферентна връзка обединявани в един общ канал на конференцията. (Zoom, Google Meet и др.)


В конференцията взеха участие ученици от 2 до 12 клас и представители на висшето образование.
Презентациите на участниците може да бъдат изтеглени от тук:
https://pica-center.com/konferencia_22_11_2021.rar
Първи модул:
СУ "Цветан Радославов"-гр. Свищов, Соня Георгиева 12 клас
ПГ по телекомуникации - гр.София, Антон Бонев 11 Д клас
ЧСУ “Юрий Гагарин”- к.к. Камчия, Луиза Манолова, 7 клас
Втори модул
ХТМУ -град София, Минка Щаплева - докторант катедра" Инженерна екология и опазване на околната среда"
5.Вечерно СУ “Пеньо Пенев” гр.София, Ива Иванова 10б клас
ЧСУ “Юрий Гагарин”- к.к. Камчия, Мирослав Петров, 7 клас
Трети Модул
35 СЕУ Добри Войников, гр. София 2А клас
ПМГ “Проф. Емануил Иванов”-гр.Кюстендил, Александра Умленска 11 клас
145 ОУ Симеон Радев гр. София, клуб “Природа” 5 и 6 клас
ПГ ”Васил Левски” - гр. Ямбол, съвместно с НАОП - Ямбол - Ръководител: Динко Динев, ученичка от 8 г клас - Кристиана Кънева9.04.2021г.

Завърши първи етап на конкурс КОСМОНАВТИКА 2021

Имам удоволствието да оповестя данните от тази съвместна дейност на родители учители и ученици. В конкурс КОСМОНАВТИКА 2021 се включиха държавни и частни детски градини, училища, читалища и школи, центрове за личностно развитие, центрове за деца със СОП и висши учебни заведения. Общият брой на участниците е 3215. От тях рисунките са 1408,макетите - 587, роботите -74, компютърните игри -190, снимките с телескоп -20, поезиите - 41, презентациите - 309, космическите музики -10, видео и анимациите - 43, информационните табла - 94, уеб сайтовете -18, космическите храни -12 Като международно участие се включиха 10 образователни институции (детски градини до училища) с 36 проекта от Нова Зеландия (гр. Оукланд), Германия (гр.Берлин), Чехия (гр.Прага), Молдова (с.Паркани), Русия (гр. Москва, гр. Курск, гр. Краснодар) и Великобритания (гр. Бейзингстоук)4.03.2021г.

23-то издание на Националния конкурс за ученици „Космосът – настояще и бъдеще на човечеството“.

Той се провежда от Фондация „Еврика“ под патронажа на първия български космонавт генерал Георги Иванов и е включен в Календарния план за извънкласните дейности на Министерството на образованието и науката. Крайният срок за представяне на проектите във Фондация „Еврика е 24 май 2021 г.

Ето и необходимите дкументи:
1. Писмо - покана
2. Регламент
3. Рег.формуляр и Декларация за лични данни
За повече информация www.evrika.org

21.01.2021г.

Гагаринци осъществиха онлайн среща с български и руски космонавти

В навечерието на тържествата, посветени на 60 години от полета на Гагарин в Космоса, на учениците от ЧСУ „Юрий Гагарин” бе предоставена уникалната възможност на 21 януари да вземат участие в телемост, чрез който те се срещнаха с първия български космонавт Георги Иванов и руския му колега Александър Лазуткин. Срещата бе организирана и осъществена от РКИЦ ,гр.София и Клуба по астронавтика към ПИЦА в училището. Повече от един час ученици от IX до XII клас реализираха една от своите мечти – лично да задават въпроси, свързани с Космоса, Международната космическа станция и живота на нея, както и за подготовката на космонавтите. Георги Иванов сподели своите преживявания от полета си, а Александър Лазуткин разказа за трудностите, с които се сблъсква един космонавт на МКС при един продължителен престой на нея. Засегнаха се теми и за бъдещето на космическите изследвания, като например космическия туризъм и пътувания до Марс и колонизацията на тази планета от хората. Разбира се, че при толкова интересни събеседници, времето никога не е достатъчно. Онлайн срещата приключи с обещание за провеждане на поредица такива в следващите месеци, като в тази инициатива да се включат още космонавти от руска страна.

 

Започваме да приемаме проекти от 5 януари 2021 до 5 април 2021.

Скъпи приятели, имам удоволствието да Ви поканя да се включите във Втория национален конкурс с международно участие – КОСМОНАВТИКА 2021. Рисувайте фантазиите си и създавайте макетите на бъдещите космически кораби. Създайте собствена компютърна игра на космическа тематика и управлявайте роботизирана система с изкуствен интелект на Марс. Погледнете към звездите с телескоп и споделете с всички нас вълшебното усещане от докосването със звездите.

За повече информация следете категория

НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС КОСМОНАВТИКА 2021


22 до 24 октомври ПИЦА взе участие в II Международен фестивал за детско и младежко научно-техническо творчество„От Винта!“ България 2020


Това с което сме представихме е:
1. Виртуална разходка в открития космос с Oculus rift VR - BBC Home - A VR Spacewalk
2. Откъсване на космическо цвете с leap motion.
3. Историческа брошура с обръщение от българските космонавти.

Успешно се представи Ема Матеева от 35 СЕУ "Добри Войников" с проект в категория макет на кораб съюз 33

На мероприатието се представи 5.Вечерно СУ "Пеньо Пенев" с два проекта

1 - проект категория роботика - ВСЕДЕХОД с ръководител Здравко Генин се представиха учениците Мартин Богданов, Славчо Антонов, Теодора Герушина от 11 клас


2 - проект се представи Ива Иванова от 9 клас на тема "Да опазим земята чиста"

на мероприятието бе оказана техническа помощ от Мартин Борисов от 8 клас

всички участници получиха сертификат за участие

 


На 26 септември ПИЦА взе участие в Софийски фестивал на науката.

Благодаря за екипната работа на всички взели участие и допринесли за доброто представяне на идеята ПИЦА

Специална награда бе връчена на Александра Умленска от Любов Костова - Директор на Британски съвет в България.
 

Обръшение на Георги Иванов по случай 14 април - световен ден на авиацията и космонавтиката

Обръшение на Георги Иванов към дeцата участвали в конкурс КОСМОНАВТИКА2020Честит празник- 10 април на всички бъдещи космонавти и мечтатели

Ето брошурата, която щяхмe да раздаваме на награждаването на 10 април

Моля скъпи колеги да я разпространим до всички деца участвали в конкурс КОСМОНАВТИКА2020 БРОШУРА
9 декември - обучение на специалисти по ИТ и математика в Банкя
Успешно представяне на национално обучение на специалисти по Информационни технологии и математика в град Банкя. На мероприятието присъстваха: Силвия Кънчева - държавен експерт в дирекция “Съдържание на предучилищното и училищното образование” - МОН, Ралица Войнова - старши експерт по ИТ на РУО -София-град и колеги от цяла България. Споменах за идеята за създаване на информационен център "ПИЦА". Създаването на действителни обекти на базата на информационната среда. Ето линк до презентацията от мероприятието.😀 http://peta-vg.com/Mateev_9_12.pptx

31 ноември 1 декеври 2019г. - участие в дните на авиацията и космонавтиката в РКИЦ
Вече имаме шапки на ПИЦА с автограф на Георги Иванов. Запознахме се с Татяна Иванова и със Сергей Залетин. Представителите на ПИЦА Ема и Дара връчиха подаръци на космонавтите. Ема на Георги Иванов а Дара на Александър Лазуткин.
13 ноември 2019г. - Междупредметна акумулация между Човекът и природата и ИТ в иновативна образователна среда
На 13.11.2019 г. в компютърния кабинет на 145 ОУ „Симеон Радев“се проведе открит урок на тема: „Междупредметна акумулация между Човекът и природата и ИТ в иновативна образователна среда“.
Учениците изследваха звездите, планетите, съзвездията, галактиките и Вселената като използваха следните иновативни технологии:
Star Tracker VR – виртуална реалност за телефон
Oculus rift – spacewalk – виртуална реланост за компютър
Конферентна връзка на живо между 35 СЕУ „Добри Войников“ – 4 а клас, 145 ОУ „Симеон Радев“ – 5 а клас и ЧСУ „Юрий Гагарин“ – СК „Камчия“- 6-7 клас. Деница Гиздова – учител по Човекът и природата, Елена Кирчева и Асен Матеев – учители по информационни технологии - успяха да представят урока, в който взеха участие над 60 ученика от цяла България. Бе реализирана конферентна връзка на регионално ниво между 35 СЕУ “Добри Войников” и 145 ОУ ”Симеон Радев” и на национално ниво с ЧСУ “Юрий Гагарин” – Камчия. Учениците имаха удоволствието конферентно да говорят с космонавта Красимир Стоянов и астрофизика Никола Каравасилев.
В залата присъстваха представители на РУО – София-град – старши експерт по ИТ Ралица Войнова, старшите експерти по природни науки и екология: Петя Иванова и Камен Радев и Валентина Стоева – учител от ПГТК София. Урокът бе заснет от екип на издателство “Просвета”.
28 октомври 2019г. - НАБЛЮДЕНИЯ КЛУБ ПИЦА- ЧСУ ЮРИ ГАГАРИН

Представителите на ПИЦА от ЧСУ "Юрий Гагарин", СОК Камчия ЕАД провеждат наблюдения БРАВО😀


11 октомври 2019г. - ЕВРОПА ТЕРИТОРИЯ НА ЗНАНИЕТО
Успешно представяне на иновациите в образователната среда. Имах възможност да говоря за идеята ПИЦА. Заедно с Ралица Войнова- старши експерт ИКТ - РУО София град. От тук може да изтеглите презентацията на тема:"НОВАТА ИНФОРМАЦИОННА СРЕДА И ОБРАЗОВАНИЕТО" Mateev_11_10.pptx

5 октомври 2019г. - виртуална реалност за космонавти

На 5 октомври успяхме да запалим по астрономията още няколко малки и големи деца. За това използвахме очила да виртуална релност за телефон. Децата гледаха solar system VR, universo VR, star tracker VR


5 октомври 2019г. - Отбелязахме световния ден на астрономията

Отбелязахме световния ден на астрономията в обсерваторията на СУ в борисовата градина. 😀 За мероприятието бяха поканени 300 ученици от пет училища участващи в идеята ПИЦА


2 октомври 2019г. - ОТКРИВАНЕ НА КЛУБ ПО АСТРОНАВТИКА

Днес 2 октомври в инициативата за създаване на клубове по астронавтика в българските учлища се включи и ПГФК "Княгиня Евдокия". Включват се ученици от 10 А клас с ръководител Светла Иванова


27септември 2019г. - УЧАСТИЕ В ЕВРОПЕЙСКА НОЩ НА УЧЕНИТЕ

Представители на ПИЦА взехме дейно участие в ЕВРОПЕЙСКА НОЩ НА УЧЕНИТЕ 2019. Успяхме за една вечер да разходим на международната космическа станция повече от 150 малки и пораснали деца.23 септември 2019г. - ПОСЕЩАВАНЕ НА ПЛОВДИВСКИ ПАНАИР

На 23 септември представители на ПИЦА от детските градини, средното образование и висшето образование посетихме Пловдивския панаир. Там разгледахме иновативни технологии в сферата на комуникациите и астронавтиката.
Създадохме контакт с Институт Космических Исследованиий РАН -ИКИ -Москва http://www.iki.rssi.ru


21 юни 2019г. - откриване на клубове по астронавтика на ПИЦА

На 21 юни Частно средно училище „Юрий Гагарин“ в комплекс „Камчия“ се присъедини към инициативата за създаване на клубове по астронавтика към Планетарен информационен център за астронавтика (ПИЦА).

Сред основателите му са ученици от VII, IX и X клас, съвместно с екипа на Авиокосмическия център с Планетариум в СОК „Камчия“ – Красимир Стоянов – космонавт-изследовател на Република България, Ненко Димов и учителят по История и цивилизация в училището – Симеон Кулиш.

Клубът по астронавтика, основан в Частно средно училище „Юрий Гагарин“ в комплекс „Камчия“ е първият създаден във Варненска област. Благодарение на високотехнологичната база на територията на училището, разполагаща с Авиокосмически център с цифров Планетариум, Музей на Авиацията и космонавтиката и единствения в Европа интерактивен аналог на спускаемия апарат (тренажор)“СЪЮЗ-ТМА”, учениците и участниците в клуба по астронавтика ще могат да комбинират получените знания с практически занятия.

 


24 юни 2019г. - откриване на клубове по астронавтика на ПИЦА

Днес в инициативата за създаване на клубове по старонавтика към ПИЦА се включват ученици от 8б клас - Специалност Икономическа Информатика на РПГ "Никола Стойчев" гр. Разлог с координатор Ольга Юрукова


10 юни 2019г. - откриване на клубове по астронавтика на ПИЦА

Днес 10 юни в инициативата за създаване на клубове по астронавтика се включи и ОУ "Димчо Дебелянов", град Ихтиман. Координатор на бъдещите космонавти от Ихтиман е Вили Митева. Децата получиха вестник "Телескоп" и списание "Андромеда" благодарение на Астрономическа асоциация София. Вече обхващаме София област


29 май 2019г. - откриване на клубове по астронавтика на ПИЦА

Днес в 27 СУ "Акад.Г.Караславов" бяха открити още два клуба по астронавтика към "ПИЦА". Ученици от 1- 4 клас и ученици от 5- 6 клас. Бъдещите астронавти получиха вестник "Телескоп" и списание "Андромеда" на благодарение на Астрономическа асоциация София. www.aas.bg

 

Астронавтите от 1 до 4 клас на 27 СУ "Акад.Г.Караславов"

Астронавтите от 5 до 6 клас на 27 СУ "Акад.Г.Караславов"


23май 2019г. - откриване на клубове по астронавтика на ПИЦА

Днес 23 май в инициативата за създаване на клубове по астронавтика се включи и висше учебно заведение - ХТМУ. Евгения Дишовска и Мими Пандова от библиотечно информационен център на ХТМУ получиха списания "Андромеда" и вестник "Телескоп" от координатор на ПИЦА.


22 май 2019г. - откриване на клубове по астронавтика на ПИЦА

Днес 22 май бе открит още един клуб по астронавтика в STEM лабораторията на 5.Вечерно СУ"Пеньо Пенев". Ръководител Асен Матеев. Учениците и учителите на вечерната гимназия получиха списание "Андромеда" и вестник "Телескоп"


22 май 2019г. - откриване на клубове по астронавтика на ПИЦА

Днес 22 май бяха открити три клуба по астронавтика на ПИЦА в 145ОУ "Симеон Радев" с ръководител Гери Миленова. Учениците получиха вестник "Телескоп" и списания "Андромеда". Бе оформен кът в библиотеката на училището, където учениците ще имат постоянен достъп до информация свързана с астронавтиката.


клуб по астронавтика към ПИЦА на 7 клас от 145 ОУ"Симеон Радев"

клуб по астронавтика към ПИЦА на 6а клас от 145 ОУ"Симеон Радев"

клуб по астронавтика към ПИЦА на 6б клас от 145 ОУ"Симеон Радев"
20 май 2019г. - откриване на първия клуб по астронавтика на ПИЦА

Днес 20 май бе открит първият клуб по астронавтика на ПИЦА в 35 СЕУ "Добри Войников" с ръководител Рени Дойчева. Учениците получиха вестник "Телескоп", списание "Андромеда" и очакват с нетърпение новините в сайта на "ПИЦА"18 май 2019г. - създаване на клубове по астронавтика

Създаване на клубове по астронавтика в учебните заведения (училища и детски градини).
Ако искате във вашето училище да направите клуб по астронавтика:
1- Отпечатайте една табела и направете обща снимка на желаещите да участват с нея.
2- Изпратете снимката, информация за: лице за контаки и адрес за контакти за вашето училище на имел адрес: asi_sunny@abv.bg
3- Залепете табелата на вратата на кабинета, където ще събирате учениците.
4- За да заработи клубът хубаво е да се абонирате за вестник Телескоп. Така ще получавате новини всеки вторник на хартиен носител.(мисля че във всяко училище ще се намерят по 40 лева за абонамент за една година ) http://www.aas.bg/press.html
- отделете един чин или маса за да поставяте там вестниците. Може да се представи и под формата на информационно табло.
5- Любознателните може да се включат в образователен хъб ПИЦА център http://peta-vg.com/pica/, за да следят информация в реално време.


От тук може да изтеглите табелата. ИЗТЕГЛИ ТАБЕЛА
30 април 2019г. - мероприятие в 35 СЕУ “Добри Войников“

На 30 април в Актовата зала на 35 СЕУ “Добри Войников“ бе реализиран междуучилищен проект на тема “Космически технологии“. Учениците от трети и четвърти клас изгледаха филм за Георги Иванов “На съюз 33 всичко е спокойно“. Децата бяха запознати с образователния хъб “ПИЦА”- (Планетарен информационен център за астронавтика). Желаещите разгледаха макет на международната космическа станция и се разходиха виртуално в открития космос. Водещ на мероприятието бе Асен Матеев – ръководител ИКТ на 5.Вечерно СУ “Пеньо Пенев“. Присъстваха и гости от 145 ОУ “Симеон Радев“ и от 1 СУ “Пенчо Славейков“. Техническа помощ оказаха Александър Николов от Union Interactive и Иван Кожухаров от 35 СЕУ “Добри Войников“. Всички деца получиха списание “Андромеда“ и вестник “Телескоп“ благодарение на главния редактор Боряна Бончева.

 


18 април 2019г. - участие в научно- практически форум за иновации

Научно-практическия форум за педагогически иновации с учители в начален етап и по учебни предмети на тема
„Музеят като образователна среда“Бе представена темата:
" НОВАТА ИНФОРМАЦИОННА СРЕДА"
Бяха разгледани следните технологии:
- Добавена реалност за телефон и таблет
-Холограмите и информационната среда.
- Виртуална реалност с Oculus rift VR
Бе лансирана идеята за възможността от информационната среда да се създават реални обекти: музеи, информационни центрове и др. Като пример поговорих за "ПИЦА" център. (планетарен информационен център за астронавтика).
от тук може да изтеглите презентацията

http://peta-vg.com/Mateev_IT.pptx

 

 


3 декември .2018г- учениците от 145"Симеон Радев" изпробат виртуална симулация на ISS

На 3.12.2018г. ученици от пети клас на 145"Симеон Радев" посетиха STEM лабораторията на 5.Вечерно СУ "Пеньо Пенев". 
- Успешно намерихме Гиза в Египет и Дубай през Google Earth.
- Изпробвахме и виртуални технологии за компютър. 
Учениците изпробваха симулатор на мисия на международната космическа станция.
Излизане от станцията, разходка с роботизирана ръка и ремонт на повреден слънчев панел.
https://www.oculus.com/experiences/rift/1834223926601207/…

Ще трябва да се свържем с НАСА и ЕСА и да препоръчаме нашите любопитни астронавти.